ontwerp

Ontwerp van een eetbare tuin, permacultuurtuin of voedselbos

Wil je graag  een tuin ontworpen volgens de principes van de permacultuur? Of een ontwerp voor je eetbare tuin of voedselbos? Dan ben je op de juiste plaats. 

Hoe werkt het?

Na een bezoek aan je tuin/terrein en een interview met jou (en iedereen die de tuin gebruikt) ga ik aan de slag om een eerste conceptontwerp te maken. Dit voorstel wordt met jou besproken, waarna ik weer aan de slag ga met deze bemerkingen en wensen. Het resultaat daarvan is een definitief permacultuurontwerp met beplantingsplan. Het ontwerp wordt in een persoonlijk gesprek toegelicht. Aan de hand van het ontwerp kan je zelf in de tuin of op je terrein aan de slag of schakel je iemand in om dit voor jou te doen.

Wil je liever actief deelnemen aan het ontwerpproces, dan starten we samen het ontwerp en werken we het verder uit. Ook dan krijgen jullie een definitief ontwerp met beplantingsplan.

Hiermee kunnen jullie zelf aan de slag of hulp vragen aan een hovenier. 


"We willen onze tuin omvormen tot een klimaatrobuuste tuin, met veel voeding voor vogels, insecten en andere dieren. Verder graag veel kruiden, een mooi zicht vanuit het raam en enkele doorlevende groenten". Helemaal in de lijn van wat ik graag ontwerp:-).

Een samentuin die al een aantal jaar een goede manier van werken heeft gevonden moet verhuizen. Dan weten ze natuurlijk heel goed wat ze willen, hoe het goed werkt voor hen en is het een creatieve uitdaging om alles op een nieuw terrein zo efficiënt mogelijk in te plannen om die geoliede machine verder te kunnen laten draaien. Toegegeven, de kracht die van deze groep mensen uitging, stuwde me echt vooruit om er iets heel moois van te maken.

Een groot speelterrein voor de kinderen was belangrijk, alsook een plaatsje voor de moestuin met extra aandacht voor veel bessenstruiken. Dicht bij de keuken mochten de kruiden niet ontbreken en vanuit het raam graag een zicht op mooie bloemen. Hier wordt zeker genoten van de tuin.

Een blotevoetenpad, groenten en fruit uit de eigen tuin. Kippen die een lange omloop hebben en verder een tuin die uitnodigt tot ontspanning, de natuur bewonderen en genieten. Als de eigenaar tevreden is, ben ik dat ook. De oprit kan in een latere fase nog worden verkleind wanneer hij minder als speelterrein wordt gebruikt.

Deze lange, ietwat smalle tuin leende zich perfect om een mooie mix te maken tussen bomen, plaats voor de natuurlijke fauna en flora, een grote verscheidenheid aan kleinfruit, bloemenpracht en moestuinbedden. Ook voor de kinderen en kippen bleef er plaats genoeg over.

Het ontwerp voor dit voedselbos tracht een blik op de nabije en verdere toekomst te combineren met voedselproductie op korte termijn. 

Deze tuin had al een bijzonder grote rijkdom aan sierplanten, fruitbomen en groenten. De uitdaging lag erin om nog veel meer eetbaars en lekkers toe te voegen, rekening houdend met de reeds aanwezige begroeiing.

Dit ontwerp focust op een afgescheiden deel van een grotere tuin, waarbij de eigenaars kozen voor meerjarige planten. De nadruk ligt op de centraal gelegen notenboom, die na enkele jaren meer en meer schaduw zal geven op de planten in zijn nabijheid. In de eerste jaren zullen nog allerlei zonneminnende planten kunnen groeien en met het vorderen van de jaren zullen enkel de schaduwminnende planten deze plaats innemen.

Heb je net verbouwingen achter de rug en veel steenpuin liggen dat je een nuttig tweede leven wil geven? Samen met jou kunnen we kijken of een kruidenspiraal enkele nuttige functies kan vervullen in jouw tuin. 

 

Het aanleggen van een kruidenspiraal is een groot werk waar je niet lichtzinnig aan begint. Voor de aanleg kijken we naar de functies en naar de mogelijke plaats en geven uitleg over waar je rekening mee moet houden. Voor de volledige aanleg door La maîtresse du vert schommelt de prijs rond 1100€. Ga je graag zelf aan het werk, dan volstaat de begeleiding van La maîtresse du vert.